Logo VeclusVECLUS-HERITAGE Veclus Facebook
Torna a Veclus Contacte
Cursos de patrimoni
Galeria d'imatges Publicacions Biblioteca de pdf's La nostra gent Premsa Novetats Els nostres amics Veclus 25 anys






Plantejats en el format de xerrades  monogràfiques i independents, els Cursos de divulgació pretenen posar a l'abast dels interessats, diferents tipus de continguts que es relacionen amb la història i singularitat de la ciutat de Barcelona. El nostre temari inclou  presentacions que són resultat de les recerques i de les nostres col·laboracions amb altres projectes d'investigació i del muntatge d'exposicions.  
                                                                                                                               Cursos de divulgació












Barcelona








      El Carmel: història d’un barri impossible

Una visió rigorosa del desenvolupament d‘un barri de la ciutat (situat a la “muntanya pelada” o dels Tres Turons), des dels orígens a l’actualitat. Amb imatges retrospectives i actuals es mostra la realitat d’un barri que ha conegut l’assentament d’un poblat ibèric, la proliferació de mines de ferro en el seu entorn, fenòmens com l’autoconstrucció i el barraquisme, així com la construcció d’unes bateries antiaèries durant la guerra civil, les restes de les quals encara es poden reconèixer. En síntesi, una passejada per un barri impossible des del punt de vista urbanístic.


Durada de la conferència: 1h.


chaboles Carmel anys 60



Paral·lel 1913 Barcelona
           Les Corts: de poble a barri de Barcelona

El creixement de la ciutat de Barcelona a partir de la revolució industrial va propiciar el creixement dels pobles del pla de la ciutat. Malgrat la seva annexió a Barcelona, l’antic municipi de les Corts, (eminentment agrícola des dels seus orígens),  no va patir inicialment, un excessiu creixement. Mitjançant imatges comparatives (abans-ara) i diversos plànols, es mostra el desenvolupament urbanístic d’un dels barris carismàtics de la ciutat.


Durada de la conferència 1h.

1856 Baluard tallers




           Barcelona i l’Eixample d’Ildefons Cerdà

Una visió rigorosa del procés de formació de l’Eixample des del coneixement de la persona d’Ildefons Cerdà, els seus estudis urbanístics i avantprojectes que realitzà per a la ciutat de Barcelona. Es presenta una anàlisi dels seus treballs pel projecte aprovat l’any 1859: el per què de la retícula urbana, de les mesures de les illes, de la reparcel·lació dels terrenys on s’hauria d’edificar l’eixample, etc. També es mostra la problemàtica del famós concurs d’Eixample promogut per l’Ajuntament de la ciutat i el subsegüent rebuig social.

Durada de la conferència: 1h.




   Barcelona: dels orígens a l’enderroc de les muralles (1855)

Es tracta d’una visió lineal del creixement de la ciutat des de l’època dels ibers fins a l’aprovació de l’Eixample Cerdà. Des de la Barcino romana fins el darrer encerclament murallat de l’època medieval. També es mostra -mitjançant ntigues imatges i modernes comparatives- el desenvolupament de les viles noves (al voltant de l’antiga ciutat romana i les noves parròquies del Pi, Santa Maria del Mar, monestirs com Sant Pau del Camp), el creixement de la trama urbana medieval, (hospitals de leprosos fóra de la ciutat com Sant Llàtzer a la plaça Pedró), fins a l’angoixa d’una ciutat industrial encerclada per unes muralles que constrenyien el seu creixement. Tot plegat amenitzat amb les llegendes d’Hèrcules i la fundació de la ciutat, les anècdotes d’una de les patrones de Barcelona (Santa Eulàlia i la plaça de l’Àngel), etc.


Durada de la conferència: 1h.




           El Paral·lel: l’avinguda de l’espectacle  


Publicacions
Projectat per Ildefons Cerdà dins del pla d’Eixample de Barcelona, el Paral·lel es perfilava com una artèria porxada de 50 m. d’amplada. Inicialment, i per la seva proximitat amb el “barri xino”, esdevindrà una extensió del mateix, amb la construcció de precàries sales d’espectacle a inicis del s. XX (barracons de fusta, etc.). Aquests locals aniran canviant de nom i ampliant-se successivament per donar pas a la creació dels primers teatres estables (Español, Arnau, Nuevo, El Molino, Cómico, etc.). Es representaran diferents gèneres (la pantomima, el cuplet, el music hall, la revista, la sarsuela, etc.), posant èmfasi en l’apropiació d'aquests pel que fa als temes i la llengua (sarsuela i cuplet català, etc.). a Bella Chelito, Raquel Meller, Elena Jordi, Josep Santpere, Joaquim Montero i Alady, en són alguns del seus artistes mítics. Amb la guerra civil i la censura, l’espectacle perd bona part de la llibertat creativa que s’havia produït en èpoques anteriors.


Durada de la conferència: 1h.



















Les Corts en 1910
Eixample Barcelona plànol